Jumătate dintre medicamente sunt inutile, iar unele sunt chiar periculoase, arată doi cercetători francezi. În această ultimă categorie intră un tratament pentru diabet, interzis în Franţa pentru că ar putea produce cancer, dar care este încă prescris în România.
Jumătate dintre medicamentele prescrise de medici au un singur efect: acela de a goli bugetul pentru sănătate al guvernelor. Aceasta este concluzia unei cărţi lansate ieri de profesorii de medicină Philippe Even (medic specialist în bolile respiratorii) şi Bernard Debré (medic urolog şi deputat) în Franţa. Potrivit acestora, 50% dintre medicamentele aflate pe piaţă sunt inutile, iar 5% sunt chiar periculoase pentru sănătate.
Totodată, după calculele autorilor, scoaterea de pe piaţă a medicamentelor care nu au nici un beneficiu pentru sănătate ar aduce 10 miliarde de euro pentru asigurările de sănătate din Franţa, în condiţiile în care şi această ţară are un sistem de compensare a medicamentelor.
Pe de altă parte, laboratoarele farmaceutice sunt bănuite că vor să vândă prin orice mijloace medicamentele, fără a ţine cont de sănătatea pacienţilor, potrivit Le Parisien, ziar care face o prezentare a cărţii lansate de Even şi Debré. La creşterea consumului de medicamente contribuie şi medicii, care prescriu reţete cât mai lungi pacienţilor.
Mai mult, firmele farmaceutice asigură că 84% dintre francezi au încredere în medicamente, potrivit unui sondaj din iulie 2012.
Cei doi medici denunţă Farmacopeea Franceză (îndreptarul oficial care conţine indicaţiile pentru controlul produselor farmaceutice, precum şi descrierea acestora) şi atacă direct autorităţile franceze din sănătate pentru lipsă de responsabilitate.
Profesorul Dominique Maraninchi, directorul Agenţiei Naţionale a Securităţii Medicamentelor, a declarat pentru Le Parisien că au fost luate unele măsuri pentru a reduce ace