OMV Petrom si-a dat acordul de principiu pentru cedarea integrala a Arpechim inca din primavara, pe vremea fostei guvernari. Exista chiar si un draft al unui protocol care ar urma sa fie semnat de reprezentantii companiei si cei ai Guvernului, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. Protocolul este structurat in doua parti: obligatiile de mediu si valoarea activelor utilizabile. Practic, pretentiile din partea OMV Petrom sunt preluarea obligatiilor de mediu si achitarea unei sume pentru activele inca utilizabile. Este vorba de active utilizate pentru stocarea unei parti din rezerva strategica de pacura, benzina, motorina. Acele active ar putea valora pana in 20 milioane de euro. Protocolul se afla blocat la Ministerul Economiei de circa o saptamana.Pentru active, OMV Petrom a transmis o valoare indicativa, nefiind facuta, insa, o evaluare precisa. Potrivit surselor citate, sunt niste active care ar putea valora 15-20 de milioane de euro. In ceea ce priveste obligatiile de mediu, investitorul care ar prelua Arpechim ar trebui sa suporte valoarea unor eventuale cheltuieli de decontaminare.
Chiar daca exista un proiect de protocol, Ministerul Economiei, respectiv Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), intarzie sa transmita catre OMV Petrom un raspuns legat de preluarea Arpechim. De altfel, Remus Vulpescu, seful OPSPI, spunea saptamana trecuta, la The Money Channel, ca un termen rezonabil pentru finalizarea unor negocieri cu OMV Petrom legate de functionarea integrata a Oltchim cu Arpechim este de un an si jumatate.
In realitate, problema este ca niciun investitor nu s-ar arata dispus sa preia si Arpechim la pachet cu Oltchim, au spus pentru HotNews surse din sector. Aceasta chiar daca pozitia oficiala a reprezentantilor statului si cei ai combinatului este ca Oltchim nu poate sa functioneze fara Arpechim. Aceasta