În România, din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 ani, în jur de 900.000 manifestă probleme de prostată, dar lunar se tratează doar 200.000, conform datelor Asociaţiei Române de Urologie.
Deşi, în ultimii ani, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, mulţi bărbaţi aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmează niciun tratament, considerând că aceste simptome sunt un "dat al vârstei".
O boală care afectează viaţa intimă şi socială
Hiperplazia benignă de prostată (HBP) este o boală ce determină întreruperi ale somnului din cauza nevoii frecvente şi stringente de urinare si poate avea un impact negativ asupra vieţii intime, dar şi asupra celei sociale.
Dintre bărbaţii cu HBP moderată, mulţi prezintă simptome deranjante care le influenţează calitatea vieţii, inclusiv întreruperi ale somnului, limitări ale activităţilor zilnice din cauza unei necesităţi frecvente şi imperioase de urinare, cu impact negativ asupra relaţiilor intime, anxietate şi mai ales teamă de intervenţia chirurgicală.
Mai mult, bărbaţii care au dezvoltat HBP severă pot prezenta complicaţii pe termen lung, precum retenţia acută de urină, care impune, în cazul multor pacienţi, tratament invaziv, asociat, la rândul său, cu riscuri anestezico-chirurgicale.
Analizele costă doar 30 de lei şi se decontează
Doar 50% dintre românii care suferă de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depistează precoce cancerul de prostată. PSA-ul costa în jur de 20-30 de lei şi este decontat dacă există trimitere de la medicul specialist.
Cancerul de prostată este cel mai diagnosticabil cancer din patologia umană, iar incidenţa lui creşte odată cu vârsta. Anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume. Potrivit aceloraşi surse, 1 din 6 bărbaţi va fi diag