Un nou focar de tensiune a apărut în ultimele zile în Asia, mai precis între Japonia şi China care îşi dispută un mic arhipelag nelocuit din Marea Chinei orientale. Decizia guvernului de la Tokyo de a naţionaliza aceste insule au provocat reacţii de protest virulente în China, dintre care unele manipulate cu siguranţă de putere.
Între Japonia şi China există o veche rivalitate care revine din cînd în cînd în actualitate ca un bumerang. Ziua de 18 septembrie, de eexemplu, este una cu totul deosebită întrucît pe 18 septembrie 1931 armata imperială japoneză de atunci a început războiul de invadare a Chinei, mai precis în Manciuria. Trebuie spus că ocupaţia japoneză în China a fost una de o violenţă şi de o cruzime gravate puternic în memoria chinezilor. Pe fondul acestei comemorări istorice resentimentele chinezilor faţă de fostul ocupant sunt uşor de amplificat, ceea ce s-a şi întîmplat cu ocazia mai multor manifestaţii organizate în China, dintre care una în faţa ambasadei nipone de la Beijing.
In prezent, rivalităţile dintre cele două ţări sunt mai degrabă comerciale şi economice. Japonia este prima ţară din Asia care a adoptat modelul occidental şi a demonstrat că poate fi chiar mai performantă decît occidentalii în domeniul industrial, al productivităţii, ai invenţiilor şi al progresului tehnologic. China, după ce şi-a irosit o parte din energii în sîngeroasa “revoluţie culturală” dorită de Mao, a adoptat cu întîrziere modelul de producţie japonez. Anul trecut, Japonia, care era a doua mare putere economică din lume, a fost întrecută de China şi s-a văzut obligată să accepte locul al treilea.
Vor ajunge oare, în prezent, Japonia şi China la un conflict militar? 11 nave chineze erau semnalate în apropierea respectivelor insule, al căror nume japonez este Senkaku. Statele Unite încearcă o mediere în acest context, într-un moment însă cînd Wash