Un manual despre istoria secuimii a fost lansat, marti, la Miercurea Ciuc, in cadru festiv, acesta urmand sa fie utilizat la predarea unei discipline optionale privind istoria secuilor in clasele a VI-a si a VII-a din aproximativ 80 de scoli din judetul Harghita.
Manualul 'Istoria Secuimii' a fost redactat de un colectiv de profesori de istorie, istorici si arheologi din zona Ciuc, Odorhei, dar si din Covasna si Mures, lectori fiind profesori de la Facultatea de Istorie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, sub coordonarea istoricului academician Pal-Antal Sandor.
Initiativa elaborarii unui astfel de manual apartine presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, la aparitia lui contribuind si Consiliul Judetean Covasna.
Borboly Csaba este de parere ca orice comunitate trebuie sa-si cunoasca trecutul, iar tinerii care isi cunosc originile vor fi mai legati de zona in care s-au nascut si vor dori sa se reintoarca acasa dupa ce-si vor finaliza studiile.
'Aceasta carte are si un rol de intarire a identitatii regionale ceea ce este un factor important in Europa zilelor noastre. De altfel identitatea regionala puternica are urmari economice, deoarece un cetatean care tine la pamantul natal va cumpara produse fabricate in aceasta regiune si (...) chiar in fata neajunsurilor vietii cotidiene nu va alege emigrarea in Vest sau in Ungaria', a spus Borboly Csaba.
El a subliniat ca in manual este prezentata 'fiecare nationalitate din zona: romani, romi sau evrei' si acesta va fi tradus si in limba romana. Borboly considera ca 'ar fi de bun augur ca acest manual sa fie primit cu bunavointa, cu interes din partea comunitatii romanesti din Secuime, deoarece aceasta initiativa poate fi modificata, imbunatatita de comun acord pentru a fi benefica tuturor'.
Borboly a insistat ca manualul trateaza istoria secuimii si nu a Tinutului Secuie