La o prima vedere, marele castigator la impartirii candidaturilor in cadrul USL este PSD.
Marea victorie clamata de Crin Antonescu la formarea USL, aceea cu care a inchis multe guri de oponenti ai acestei asocieri greu digerabile, adica paritatea la impartirea colegiilor, a fost spulberata prin "tratatul de la Murighiol". Acesta a stabilit ca PSD va avea 216 candidati, iar PNL doar 185.
Redistribuirea de dupa alegeri, in functie de numarul de voturi obtinute de partid, ar putea sa sporeasca diferenta dintre principalele partide ale USL.
Dar in pofida aparentelor, nu PSD este marele castigator al impartelii. Cele doua partide atasate de PSD si PNL au luat, de fapt, marele pot, adica un numar de candidaturi cu mult peste ceea ce ar obtine daca ar candida pe cont propriu, de-a dreptul aberant de mare in raport cu cotele lor din sondaje.
PC si UNPR sunt amanadoua sub pragul electoral, undeva pe la 2%. Si totusi conservatorii au primit 21 de colegii eligibile, iar progresistii 30. Autentice cadouri electorale.
Dar in politica nu exista pomeni, cel putin nu intre partide. Orice "cadou" presupune o contraprestatie. Daca te uiti la procentele celor doua partide, e clar ca numarul imens de colegii obtinute nu are nicio legatura cu contribuita lor la succesul electoral al USL. Si atunci, de ce?
PC inseamna Intact. Intactul primeste 21 de colegii, cu ele isi cumpara, poate termenul potrivit ar fi "isi conditioneaza", forta politica. Dan Voiculescu a capatat 21 de colegii eligibile pentru un partid fara program, fara doctrina, fara personalitati, un partid de lift impanat cu securisti, in schimbul manipularii si al propagandei continue, isterice si desantate. Sau, pentru ca lectura poate fi si aceasta, pentru a nu le folosi impotriva PSD si PNL.
Dar povestea nu e noua. PC a fost tractat in Parlam