Partidele şi-au împărţit funcţiile din conducerea Institutului Cultural Român (ICR): USL va lua patru posturi, iar PDL - trei.
Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, ieri, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român (ICR).
Horia-Răzvan Gârbea este preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi a fost propus pentru postul de vicepreşedinte al ICR de PSD. Vladimir Simon, director de programe europene în Ministerul Culturii, a fost propunerea grupului PDL.
Horia-Răzvan Gârbea a primit 73 de voturi „pentru", două voturi „împotrivă" şi două „abţineri", în timp ce Vladimir Simon a fost votat cu 72 de voturi „pentru", patru „împotrivă" şi două „abţineri". Înaintea votului din plen, cei doi au fost audiaţi de comisiile de cultură şi politică externă. „Se pot obţine rezultate culturale chiar în condiţiile pe care le cunoaştem, cele de austeritate", a explicat Horia Gârbea, în faţa senatorilor.
„Am reuşit să fac relaţii internaţionale în domeniul culturii sub mandatul a doi miniştri total diferiţi ca orientare politică, Caramitru şi Răzvan Teodorescu", a fost argumentul adus de Vladimir Simon. Ambii candidaţi au trecut de Senat fără niciun fel de opoziţie, în condiţiile în care partidele au negociat din timp ce funcţii revin fiecărei părţi.
Cum s-au împărţit funcţiile
Pe baza ordonanţei de urgenţă privind funcţionarea ICR, Senatul îi votează pe 14 din cei 21 de membri ai conducerii instituţiei. Şapte dintre cei 14 sunt propuşi direct de Senat, iar alţi şapte, de către uniunile de creaţie.
La negocierile dintre partide, PNL a obţinut postul de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) pentru Andrei Marga. De altfel, pe baza acestor negocieri, Andrei Marga a fost ales în fruntea ICR săptămâna trecută, fără a fi măcar audiat de comisii. Cele două funcţii de vicepreşed