Acordul de mediu acordat pentru exploatarea de la Certej a încălcat mai multe reglementări euroepene, precum şi Convenţia internaţională privind impactul de mediu transfrontalier, a declarat azi ministrul Mediului, Rovana Plumb, citat de agenţia Mediafax.
În primul rând, a fost încălcată Convenţia internaţională privind impactul de mediu transfrontalier, la care România a aderat din 2002, în condiţiile în care Ungaria, unul dintre statele membre care a participat la consultări în procesul autorizării proiectului, "a dat un răspuns negativ care nu a fost luat în considerare", a explicat ministrul Rovana Plumb.
Eliberarea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej a mai încălcat şi două directive europene, pentru habitate şi păsări, pentru că nu a fost emisă evaluarea adecvată privind biodiversitatea, a adăugat ministrul.
În ceea ce priveşte încălcări ale legislaţiei române, ministrul a spus că obligaţiile de mediu de dinaintea privatizării nu au fost transferate în acordul de mediu şi că, la data depunerii de către companie a solicitării acordului de mediu, ARPM Timişoara nu era îndreptăţită să demareze procedura, competenţa aparţinând Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, chiar dacă legislaţia s-a modificat ulterior.
Pentru toate acestea, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediulu a cerut azi, Tribunalului Bucureşti, anularea acordului pentru exploatarea de la Certej.
La întrebările jurnaliştilor care au remarcat că, în ceea ce priveşte respectarea Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontier, consultările cu ţările posibil afectate - Serbia şi Ungaria - au fost desfăşurate de Ministerul Mediului şi Pădurilor, care în martie a transmis la ARPM Timişoara adresa cu rezultatul final al consultărilor, Rovana Plumb a răspuns că au fost identificate neregului în cadrul procedurii de consul