Credibilitatea Comisiei Europene (CE) a fost afectată de poziţia adoptată astă vară privind situaţia politică din România. O spune într-un interviu la RFI vicepreşedintele PSD, europarlamentarul Corina Creţu. Ea acuză CE că a folosit "o dublă măsură", lucru "inacceptabil", în opinia sa. Creţu îi acuză pe popularii majoritari din Comisie că au intervenit "brutal" în viaţa politică a României.
Corina Creţu apreciază că vizita de luni a premierului Victor Ponta la Bruxelles "a fost o vizită necesară după vizita preşedintelui Băsescu de vineri".
"Era important ca şi premierul să aibă o discuţie cu domnul Barroso, deşi noi am reclamat partizanatul Comisiei Europene, nu al Comisiei Europene în întregul său, dar mai ales al doamnei Reding (comisarul european pentru Justiţie-n.r.), de-a lungul verii şi de fapt din tot ce a transmis dânsa a fost clar că în această chestiune prin dânsa Comisia a încălcat Tratatul, care prevede ca disputele interne dintr-o ţară membră să fie privite ca un arbitru neutru şi Comisia să nu fie implicată în nici un fel. De fapt, nu a fost aşa, s-a impus, după cum ştiţi, un cvorum care nu există nicăieri în Europa şi a fost o nedreptate nu faţă de Guvernul Ponta, ci faţă de poporul român", susţine europarlamentarul PSD.
Comisia Europeană urmează să publice în această toamnă un raport suplimentar de monitorizare a României, un gest neobişnuit în spaţiul comunitar. Corina Creţu crede că Bruxelles-ul nu va îndrepta ceea ce a "stricat" peste vară: "Nu am aşteptări foarte mari. Sunt convinsă de un lucru: Comisia nu va îndrepta ceea ce a stricat peste vară, nu va recunoaşte că s-a pripit vorbind de încălcarea statului de drept în România. Statul de drept nu cred că a fost vreo secundă sub semnul întrebării în România de-a lungul verii. De fapt, nici doamna Reding, în dezbaterea din Parlamentul European, în afară de generalităţi, nu