Zeci de mii de sătmăreni din mediul rural se spală la lighean, cu apă de fântână şi au toaletele în fundul curţii
Deşi judeţul Satu Mare se situează peste media pe ţară la dotarea locuinţelor cu baie în interior, respectiv la dotarea locuinţelor cu apă curentă, distanţa faţă de media Uniunii Europene este încă uriaşă. Potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului, în timp ce media pe ţară a locuinţelor dotate cu baie în interior este de 61%, în judeţul nostru acest indicator este de 65,1%. În schimb, la nivelul Uniunii Europene, procentul locuinţelor cu baie interioară este de 95- 96%. La fel stau lucrurile şi în privinţa dotării locuinţelor cu apă. În timp ce media pe ţară a locuinţelor dotate cu apă curentă este de 66,7%, în judeţul nostru valoarea acestui indicator este de 68,9%. În judeţul Satu Mare există comune în care peste două treimi din populaţie nu are nici apă curentă, nici baie în casă. Cel mai scăzut procent se înregistrează în Socond, unde numai 9,3% din locuinţe au băi în interior, respectiv numai 9,7% beneficiază de apă curentă.
Un clasament ruşinos
Cu mai puţin de 30% dintre gospodării dotate cu o toaletă în casă, Oltul este judeţul de pe ultima poziţie în acest clasament negru, se arată într-o analiză publicată recent de HotNews.ro. La mică distanţă sunt Botoşani, Vaslui, Teleorman şi Giurgiu, potrivit rezultatelor preliminare ale Recensământului din 2011, făcute publice de Institutul Naţional de Statistică. Media pe ţară a gospodăriilor cu baie în interior este de 61%, faţă de o medie europeană de aproximativ 95%.
Topul judeţelor cu cele mai puţine locuinţe cu baie în interior este condus de Olt (29,8%), Vaslui (32,6%), Botoşani (36,8%), Teleorman (37,8%) şi Giurgiu (38,8%). La polul opus, judeţele cu cele mai multe locuinţe dotate cu baie în interior sunt Bucureşti (95,2%), Braşov (83,5%), Constanţa (79,8%