Patru oraşe din republică pot deveni municipii. Un concept de iniţiativă în acest sens este propus pentru discuţii publice. Autorii spun că schimbarea statului celor patru localităţi va aduce oportunităţi sporite de dezvoltare, asigurând în acest fel poli de creştere alternativi Chişinăului, transmite Info-Prim Neo.
Conceptul a fost elaborat de către un grup de lucru format din consilieri locali şi raionali din Ungheni. Primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros, unul dintre autori, a spus că proiectul este în fază de discuţii, o primă variantă de concept a fost înaintată Cancelariei de Stat. „Atunci când o localitate urbană se dezvoltă, în jurul ei există nişte localităţi rurale care trebuie să beneficieze de anumite servicii. Vor avea de câştigat şi localităţile care vor intra în componenţa municipiului", a declarat primarul de Ungheni, unul dintre cele patru oraşe, propuse pentru schimbarea statului în municipiu. Celelalte trei sunt: Cahul, Orhei şi Soroca.
Viceprimarul oraşului Orhei, Ghenadie Manole, care face parte din grupul de lucru, a declarat că schimbare statului oraşului va avea impact pozitiv asupra Republicii Moldova. Odată transformate în municipii, localităţile vor deveni mai atractive pentru investitori. Viceprimarul oraşului Cahul, Iurie Arnaut, spune că oraşenii din Cahul, dar şi oamenii din satele din împrejurime salută ideea transformării oraşului în municipiu. „Avem multe proiecte pe care dorim să le implementăm pentru dezvoltarea apeductului, reciclarea deşeurilor, însă partea legală de a acorda aceste servicii nu este. Cu statut de municipiu s-ar rezolva multe probleme", a declarat viceprimarul.
„Acest concept este bun pentru că susţine ideea lărgirii competenţelor administraţiei publice locale de nivelul I şi asigurarea autonomiei locale financiare", este sigură şi Elena Bodnarenco, primarul oraşului Soroca.
Conceptul