Comisia Europeană (CE) a aprobat sprijinul pentru o infrastructură de cercetare de vârf care va implica 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre. Contribuţia financiară din partea UE ar urma să provină din fondurile structurale, investiţia ajungând la aproximativ 180 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al CE.
UPDATE15.52 Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că lucrările de construcţie la facilităţile laserului ELI-NP de pe platforma Măgurele vor începe în prima parte din anul 2013.
Citeşte mai multe aici: Orban spune că lucrările pentru construcţia laserului ELI încep în 2013
Decizia de azi, 18 septembrie, a Comisiei Europene aprobă contribuţia Fondului european de dezvoltare europeană (FEDER) pentru prima etapă a proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), care se va desfăşura pe perioada 2012-2015. Costul total al proiectului se ridică la 356,2 milioane de euro.
Construcţia laserului de la Măgurele, care va fi şi cel mai puternic din lume, face parte dintr-oiniţiativă mai amplă, care include şi Republica Cehă şi Ungaria, scopul fiind crearea unui consorţiu de cercetare european de avangardă.
„Partea proiectului aprobată astăzi va fi implementată în România. Denumită ELI-NP, aceasta va avea rolul unui laborator paneuropean şi va găzdui o gamă largă de discipline ştiinţifice, carevor includedomenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizică, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii. De asemenea, cercetătorii vor studia posibile noi modalităţi de tratare a materialelor nucleare şi a deşeurilor radioactive“, se mai precizează în comunicatul CE.
Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a afirmat că „acesta este exact tipul de proiect pe care dorim să îl vedem mai des în viitor