Alain Winants, şeful Serviciului Securităţii de Stat din Belgia (VSSE), a făcut declaraţii în premieră într-un interviu acordat, luni, pentru Euobserver.Winants, care vorbeşte pentru prima dată cu ziarişti internaţionali, spune că la Bruxelles se spionează la fel de intens ca în vremea războiului rece. Bineînţeles, China şi Rusia sunt cele mai prolifice ţări în materie de spionaj la Bruxelles, în timp ce despre iranieni se spune că sunt cei mai conştiincioşi. În cercurile de informaţii, iranienii sunt luaţi peste picior că îşi spionează proprii ambasadori.
Dacă în timpul războiului rece Viena era considerată o adevărată capitală a spionajului mondial, acum întreaga atenție a acestui tip de activitatate s-a mutat la Bruxelles, acolo unde funcționează majoritatea instituțiilor UE și ale NATO.
Alain Winants:
„Vorbim nu de zeci, ci de sute, de câteva sute de agenți și ofițeri de informații străini aflați la Bruxelles“, afirmă Winants în primul sau interviu acordat presei internaționale“.
„În Belgia, spionajul, spionajul rus și din alte țări, cum ar fi China, dar și altele, este la același nivel ca în vremea războiului rece. Suntem o țara cu o concentrație uriașa de diplomați, oameni de afaceri, instituții internaționale - NATO, instituțiile europene. Pentru un spion, e o veritabilă pepinieră. Nu trebuie ratată“, spune Winants. „Și Iranul are agenți la Bruxelles, dar și țări prietene ale Uniunii Europene, cum sunt Israelul ori SUA“, adaugă responsabilul belgian.
Iar dacă în cercurile de informații circulă glumă că spionii iranieni își spionează cel mai conștiincios propriii ambasadori, agenții chinezi și ruși caută informații cu valoare comercială și politică, dar și secrete militare “clasice” ale UE. Legat de ce se întâmplă cu un spion care este prins, Winants a declarat că autorităţile belgiene sunt informate,