Statul suedez nu ii recompenseaza pe cetatenii care ofera informatii Fiscului cu privire la actele de evaziune fiscala, intrucat o astfel de masura ar fi contraproductiva, a declarat Martin Solvinger, Area Manager la departamentul de Combatere a Evaziunii Fiscale de la Agentia Fiscala Suedeza (Skatteverket), pentru Wall-Street.ro.
Saptamana trecuta, secretarul de stat in Ministerul de Finante, Liviu Voinea, a mentionat ca romanii ar putea fi recompensati in cazul in care vor transmite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii.
Liviu Voinea a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii. El a anuntat ca va pleca peste doua saptamani in tara nordica pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la incasare si pentru a analiza modelul suedez de impozitare a proprietatii.
“Statul suedez nu ofera recompense oamenilor. Ar fi contraproductiva o asemenea initiativa si nu vrem o astfel de societate in care fiecare sa urmareasca pe fiecare. Intr-adevar primim ponturi pe email, scrisori despre persoane sau companii care nu si-ar fi platit impozitele, dar nu promovam o politica de recompensare a celor care ofera astfel de informatii”, a precizat Martin Solvinger.
Potrivit Skatteverket, aproape 1.600 de suedezi si-au declarat averile din paradisurile fiscale in 2011, pentru a evita plata penalizarilor. Astfel, Fiscul suedez a colectat de la acestia taxe in valoarea de circa 130 milioane euro.
Numarul persoanele care isi declara averile este in crestere, intrucat Agentia Fiscala Suedeza a intensificat schimbul de informatii cu autoritatile din paradisurile fiscale.
Rezultatele pozitive obtinute de Fiscul suedez s-au datorat in special noilor trate fiscale, care de alt