Având în vedere efectele secetei, din toamna anului 2011 si anul 2012, Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale a adoptat si urmeazã sã adopte un set de mãsuri pentru a veni în sprijinul producãtorilor agricoli, pentru compensarea pierderilor cauzate de secetã. Pe lângã ajutorul de minimis, acordat fermierilor pentru suprafete de pânã la 10 ha, mai sunt si avansurile sau creditele agricole pentru subventiile pe suprafatã din programul SAPS 2012, dar si alte facilitãti de care fermierii pot beneficia. Din pãcate, este posibil ca aceste mãsuri sã vinã prea târziu pentru a-i sprijini pe agricultorii care doresc sã înfiinteze culturi de toamnã.
Pentru compensarea pierderilor cauzate de secetã, actualii guvernanti au început sã ia, cam în al 12-lea ceas, unele mãsuri pentru sprijinirea agricultorilor. A fost deja aprobatã acordarea unui ajutor de minimis de 100 lei/ha, pentru compensarea efectelor fenomenului de secetã, fermierilor cu suprafete de minim 1ha si maxim 10 ha cu culturi agricole în teren arabil.
Aceastã mãsurã vizeazã acordarea unui sprijin financiar ce nu poate depãsi echivalentul în lei a 7500 euro pentru fiecare beneficiar. O altã veste bunã pentru fermieri este cã APIA va plãti, începând cu data de 16 octombrie, un avans de 50% din SAPS, fermierul urmând sã primeascã în jur de circa 55 euro/ha. Din pãcate, din câte se pare, banii vor veni cel mai devreme în luna noiembrie, astfel cã fermierii vor trebui sã gãseascã si alte solutii pentru înfiintarea culturilor de toamnã. Însã, se vizeazã si cresterea plafonului plãtilor nationale complementare pe suprafatã, producãtorii agricoli urmând sã primeascã nivelul maxim al acestora. Alte mãsuri de ajutorare a agricultorilor, unele încã la stadiul de proiect, constau în micsorarea tarifului, pe 1000 mc, de livrare a apei de irigatii cu circa 20%, si achitarea de cãtre beneficiari doar a volumul