Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a despăgubit trei proprietari de cai şi doi de bovine după ce le-a cerut oamenilor să predea animalele la un abator specializat pentru că sufereau de anemie infecţioasă şi de leucoză enzootică bovină. Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă animalele prezintă un pericol pentru sănătatea celorlalte vieţuitoare sau sunt un risc pentru transmiterea de boli de la animal la om, acestea trebuie să fie sacrificate.
În cazul în care propietarul nu informează autorităţile de prezenţa primelor semne de boală, acesta poate fi amendat. „Toate aceste dosare de despăgubire au fost soluţionate şi proprietarii şi-au primit banii. De la începutul acestui an au existat cinci cazuri, trei de anemie infecţioasă la cai şi două de leucoză enzootică bovină“, ne-a declarat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al DSVSA.
Evaluarea acestor animale se face de către o comisie din care fac parte medicul veterinar de circumscripţie, un reprezentant al Direcţiei Agricole şi unul al Oficiului de Reproducere şi Selecţie a Animalelor (ORSA). Comisia stabileşte preţul de evaluare al animalului, iar apoi acesta este trimis la un abator specializat unde este sacrificat. „Există un nomenclator după care este clasificat fiecare animal. Reprezentatul ORSA cataloghează acest animal şi face o evaluare. La abator se stabileşte preţul pieţii, iar diferenţa dintre cele două valori este suportată de bugetul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi acordată proprietarului“, a menţionat Adrian Rădulescu.
Despăgubiri doar dacă animalele sunt deţinute în mod legal
„Beneficiază de despăgubiri, potrivit legii, persoanele juridice şi fizice proprietari de animale în cazul în care animalele sunt deţinute cu respectarea normelor sanitar veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înr