Statele Unite sunt una din cele mai bogate ţări din lume, un nucleu al dezvoltării medicale, ştiinţifice, sociale şi economice şi un lider al inovaţiei tehnologice. Însă aproape 50 milioane de americani, dintre care 16 milioane sunt copii, nu au siguranţa mesei de mâine, iar decalajul dintre cei mai bogaţi şi săraci creşte.
Venitul mediu real al gospodăriilor americane a scăzut cu 1,5% între 2010 şi 2011, la 50.054 dolari, relevă un raport publicat de Biroul Recensământului (US Census Bureau) săptămâna trecută. Rata naţională a sărăciei a rămas la 15%, indicând că 46,2 milioane de oameni trăiau anul trecut sub pragul sărăciei, definit la nivel federal ca venituri de 23.200 dolari pentru o familie cu patru membri.
O explicaţie a stagnării ratei sărăciei este dată de creşterea angajărilor în rândul americanilor cu venituri mici. Însă majoritatea locurilor de muncă nou-create oferă salarii reduse. Unii dintre cei 12,5 milioane de şomeri, câţi erau în luna august, riscă să cadă sub pragul sărăciei după ce nu vor mai beneficia de ajutorul de şomaj.
Datele biroului relevă că cei mai bogaţi au devenit şi mai bogaţi. Din veniturile cumulate, celor mai bogaţi 20% dintre americani le-a revenit o parte de 51,1%, faţă de 50,3% în 2010. Celor mai bogaţi 5% le-a revenit 22,3% din veniturile totale, comparativ cu 21,3% în 2010. În cadrul grupei de 20%, partea primilor 5% a urcat cu aproape 5%.
Cum partea din venituri a celor mai săraci 20% americani nu s-a modificat, inegalitatea veniturilor gospodăriilor a crescut cu 1,6%, iar venitul mediu, venitul sub care se plasează jumătate din populaţie, va continua să scadă în timp ce rata sărăciei nu se va reduce. Per total, americanii au fost mai săraci în 2011 decât în 1999, scrie o parte din presa americană.
Bonurile alimentare au scos 3,9 milioane de americani din numărăto