Medicii veterinari supraveghează mai multe focare de rabie care au apărut luna trecută, în Vrancea. Acestea au fost descoperite la Jariștea, Gura Caliței, Suraia, Dumitrești și Putna Seacă la câini, pisici și vulpi. „Aceste focare sunt încă nestinse pentru că abia după trei luni de zile de la descoperirea animalului bolnav putem spune că s-a stins focarul”, ne-a declarat medicul veterinar, Ion Gheorghe Modoran, de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
În cazurile de rabie, animalul bolnav fie este ucis de către oamenii din zonă fie este găsit decedat, însă în ambele situații se prelevă probe pentru analizele medicale, care confirmă sau nu prezența rabiei. „Odată ajuns la noi, animalul este doar suspect de rabie și doar analizele sunt cele care clarifică situația”, a subliniat medicul Ion Gheorghe Modoran. Până la diagnosticare se iau însă măsuri de securitate pentru limitarea apariției mai multor cazuri de rabie. „În exploatații sunt restricții timp de 30 de zile, nu intră niciun animal și nici nu iese din zonă”, spune Ion Gheorghe Modoran. Imediat, împreună cu medicul veterinar se verifică dacă există animale nevaccinate în zonă și dacă se constată astfel de situații, se trece la vaccinarea lor.
Depistarea cazului de rabie este urmată de anchetă epidemiologică pentru a se vedea cu ce animale sau persoane a mai intrat în contact animalul bolnav de rabie. „Colaborăm și cu Direcția de Sănătate Publică. Noi le transmitem situația în legătură cu animalele care s-au îmbolnăvit de rabie și ei supraveghează populația din zonă. Se pun afișe peste tot și pentru a informa locuitorii și facem o monitorizare a stării de sănătate a animalelor din zona în care s-a descoperit rabia”, a precizat medicul veterinar.
Vânătoarea cu câini, interzisă în zonele cu cazuri de rabie
Medicii veterinari sunt obligați să