Faptele de corupţie de la Primăria Suceava comise în perioada mandatului lui Marian Ionescu şi a directorului economic Neculai Bujor par o telenovelă fără de sfârşit. După 58 de termene de judecată s-a ajuns abia în faza finalizării unei expertize independente solicitate de inculpaţi. Aceasta a fost depusă la dosar la termenul din luna septembrie a acestui an, şi nu face altceva decât să confirme prejudiciul pe care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, l-au stabilit în sarcina persoanelor trimise în judecată în urmă cu cinci ani.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul adus bugetului local se ridică la 5,63 de miliarde de lei vechi, iar această pagubă a fost creată în timp şi în modalităţi diferite.
Bazarul, gaura neagră a Sucevei
Prin inventarierea şi compararea suprafeţelor înscrise în contractele de închiriere din Bazar pentru anul 2003 şi suprafeţele din evidenţa operativă s-a constatat că există diferenţe semnificative, ceea ce a dus la neîncasarea sumei de 1,291 de miliarde de lei vechi. Vinovaţi de aceste întârzieri sau omisiuni deliberate au fost găsiţi fostul primar Marian Ionescu, ex-directorul economic Neculai Bujor şi Bogdan Ioan Dumitraş, fost auditor în cadrul Compartimentului de Audit Public Intern al Primăriei Suceava. Aceştia au încercat să ascundă neregulile, şi în adresele trimise Poliţiei au raportat că "nu au reieşit abateri de la normele legale" sau "nu s-au constatat abateri grave cu privire la modul de încheiere a contractelor".
Tot în acest context sunt acuzaţi şi cei doi administratori ai Bazarului din perioada 2002-2004, Mircea Botezatu şi Mihai Strugariu. Potrivit procurorilor de la DNA Suceava, aceştia ar fi plătit circa 400 de milioane de lei vechi pentru ca totul să fie trecut sub tăcere.
Afaceri cu instituţia la care lucrau şi deconturi fictive
O altă