Incepand cu anul scolar 2012-2013, elevii vor putea opta pentru bacalaureatul profesional, dupa ce Senatul a aprobat legea care prevede introducerea acestui tip de examen.
Desi exista si voci care critica acest bacalaureat, afirmand ca diploma nu va valora nimic pe piata muncii, oficialii din Educatie promit ca absolventii de liceu cu bacalaureat profesional se pot angaja mult mai usor ca meseriasi.
Ecaterina Andronescu, ministru al Educatiei, le-a spus senatorilor ca introducerea bacalaureatului profesional este necesara dat fiind faptul ca angajatorii sunt reticenti sa-i angajeze pe cei fara diplome si, chiar daca o fac, ii platesc mai prost decat pe cei cu diploma de bac.
Ce spun insa oamenii de afaceri despre acest tip de bacalaureat? Va ajuta el la dezvoltarea pietei muncii?
Parerile lor sunt impartite. Unii spun ca este o masura buna, pentru ca cei care vor avea diploma de bacalaureat profesional vor avea un "anumit bagaj de cunostinte". Altii spun insa ca pentru ei diploma nu reprezinta un criteriu la angajare si ca este mai important ceea ce se invata in timpul scolii decat diploma de la finalul liceului.
Astfel, Maria Grapini a declarat pentru Ziare.com ca bacalaureatul profesional este o masura buna abia pentru generatiile urmatoare.
"Eu cred ca va fi bun abia pentru generatiile urmatoare, pentru ca trebuie sa indrumi elevul in ultimii patru ani pentru bacalaureat profesional. Adica fiecare elev sa fie indrumat in functie de potentialul pe care il are, aptitudini, inclinatii si abilitati si atunci sigur ca de la bun inceput se va stii ca cei care vor sa faca o facultate mai departe vor merge pe un bacalaureat pentru facultate, ceilalti vor merge pe un bacalaureat profesional.
Din punctul meu de vedere, da, (bacalaureatul professional este o masura buna - n.red.) si ca angajat