Ofiţerii de la Europol, în colaborare cu autorităţile din România, au reuşit să identifice membrii mai multor grupări specializate în furtul de maşini de lux.
În perioada 11-12 septembrie, experţi din 20 de ţări din UE au coordonat, de la sediul Europol din Haga, o acţiune având drept scop combaterea infracţiunilor privind vehiculele din UE.
Experţii prezenţi la sediul Europol, sprijiniţi de specialişti din INTERPOL, TISPOL (Reţeaua Europeană a Poliţiei Rutiere) şi FRONTEX, au avut acces la bazele de date şi au efectuat verificări pentru a stabili dacă o maşină a fost sau nu furată.
Astfel, în cele două zile de acţiune în cadrul Operaţiunii Cycar, poliţiştii au efectuat verificări la punctele de trecere a frontierei, în porturi, la centre de vânzări de maşini şi service-uri. Totodată, aceştia au efectuat investigaţii în vederea depistării membrilor grupărilor specializate în furtul de maşini de lux care acţionează în toată Europa.
În România, acţiunea a fost coordonată de Direcţia de Investigaţii Criminale, împreună cu Unitatatea Naţională Europol, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, şi cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
În cadrul acesteia, poliţiştii din cadrul structurilor de investigaţii criminale, poliţie rutieră, ordine publică şi poliţie de frontieră au identificat şi confiscat 53 de vehicule urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale. Astfel, 15 suspecţi de comiterea de furturi de autovehicule au fost reţinuţi sau arestaţi.
Autovehiculele identificate au fost confiscate în vederea efectuării constatărilor tehnico-ştiinţifice, la această dată derulându-se activităţi, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, pentru restituirea acestora părţilor vătămate.
În continuare se efectuează investigaţii pentru identificarea şi tragerea la răspundere a