Cand banul vorbeste, scrupulele politice dispar. Comunism, drepturile omului, exploatarea muncii, protectia mediului devin teme de rang secundar. Atentionarile se fac, daca se fac, cu manusi. Vestea ca a doua banca din China vrea sa cumpere o banca europeana n-a speriat pe nimeni in Germania. Ba chiar dimpotriva. Caci si Germania isi are falitele ei banci. 16 miliarde de euro are China Construction Bank (CCB) in portofel, pentru aceasta achizitie. Presedintele CCB, Wang Hongzhang, a declarat pentru Financial Times: “In Europa sunt cateva banci de vanzare. Cautam tinta potrivita”.
Wang a adaugat ca e vorba fie de o achizitie completa, fie de cumpararea unei participatii de 30-50% la o banca europeana. El nu a nominalizat “tinta”, insa pe lista de prioritati s-ar afla banci care, din cauza crizei financiare, au fost in parte “nationalizate”. E cazul unor banci din Franta, Marea Britanie, Germania. In contextul tot mai marii prietenii de afaceri germano-chineze, lozul castigator ar putea fi tras de nemti.
Beijing-ului sta pe 3.200 de miliarde de dolari rezerve de devize. Fondul de stat CIC are un volum de 460 de miliarde de dolari, pe care vrea sa-l investeasca in Europa. Premierul Wen a spus ca, pe viitor, China doreste sa se puna de acord cu Banca Centrala Europeana si cu Fondul Monetar International, pentru a ajuta Zona Euro “sa iasa din dilema”. Dupa cum se vede, chinezii fac pasi din ce in ce mai mari inspre sectorul bancar european. Dar nu numai. 43 de miliarde de dolari este angajamentul financiar al Chinei la fondul de criza al FMI, care sprijina si tari europene aflate in dificultate. Printre altele, Grecia si Romania.
CoBa, o candidata?
La 10 mai 2009, Commerzbank fuziona cu Dresdner Bank, preluandu-i si gaurile din bilant. Dupa fuziune, consiliul de administratie al Dresdner Bank (Dreba) a fost in intregime demis.