Cu singurul cosmonaut roman, membru al Academiei Internationale de Astronautica, am avut bucuria de a ma intalni la Beijing, in cadrul unui eveniment organizat de Ambasada Romaniei in China. Cu putine zile inainte de aniversarea varstei de 60 de ani, Dumitru Prunariu a accepatat un dialog pe diverse teme, cu precadere despre impresionanta forta a proiectelor spatiale chineze dar si despre sansele Romaniei de a mai trimite un om in spatiu, la un orizont de minim 20 de ani.
Domnule Dumitru Prunariu sunt bucuros sa va intalnesc in China, tara cu cel mai prolific program spatial al ultimilor ani, dar si care manifesta ambitii de lider in domeniu. Care sunt proiectele si contactele pentru care ati ajuns la Beijing?
In primul rand, la Beijing, am ajuns in calitate de vice-presedinte al Fundatiei Eurisc, o fundatie care se ocupa in principal cu probleme geo-politice, cu probleme de securitate si care promoveaza colaborarea internationala. Avem legaturi stranse cu China, inca din 1995, primele legaturi s-au stabilit imediat dupa crearea fundatiei Eurisc. Pe de alta parte, ii intalnesc pe o buna parte dintre cosmonautii chinezi, pentru ca am avut ocazia sa ii cunosc in cadrul unor manifestari internationale. Anul trecut, de exemplu, s-au sarbatorit, in intreaga planeta, 50 de ani de la ajungerea in cosmos a primului pamantean, a lui Yuri Gagarin, din fosta Uniune Sovietica. Cu aceasta ocazia, in cadrul Natiunilor Unite s-au organizat o sesiune speciala a Comitetului ONU pentru exploarea pasnica a spatiului extra-atmosferic. Intamplator eu am fost presedintele acestui comitet si in aceasta calitate, printre oaspetii straini pe care i-am primit si cu care am orgaizat o masa rotunda de succes s-a aflat si Yang Liwei, primul cosmonaut chinez. De asemenea, amandoi suntem membri in Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic, singura asociatie profesionala, educationa