Curtea Constituţională a României discută miercuri sesizarea PDL referitoare la legea care aprobă şi modifică ordonanţa de urgenţă referitoare la competenţele CCR.
Judecătorii Curţii vor analiza sesizarea de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea OUG 38/2012 pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
Vicepreşedintele democrat-liberal Sever Voinescu a declarat în 19 iulie că PDL a atacat la CCR legile prin care se modifică şi aprobă ordonanţele de urgenţă privind atribuţiile Curţii şi organizarea referendumului.
Plenul Senatului a aprobat în iulie proiectul de admitere a OUG nr. 38/2012 privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României, în varianta Camerei Deputaţilor.
Varianta propusă în Comisia juridică din Camera Deputaţilor prevedea faptul că “CCR se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual”.
Senatorii din Comisia juridică au întocmit raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege pentru adoptarea Ordonanţei nr. 38/2012 privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României.
Amendamentele aprobate în Comisia juridică au fost formulate de senatorul PDL Ion Ruşeţ şi au prevăzut eliminarea din textul ordonanţei a sintagmei “acte cu caracter normativ”.
În 9 iulie, CCR a admis sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei, astfel că hotărârile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constituţionalitate.
Atunci, plenul Curţii s-a întrunit pentru a solu