Vorbind în faţa a mii de membri ai forţelor de securitate în nordul Iranului, ayatollahul Khamenei a declarat că "Iranul nu acceptă solicitările superputerilor", potrivit rezumatului discursului său publicat miercuri pe site-ul de Internet leader.ir.
"Republica islamică ia deciziile sale doar în funcţie de interesul poporului şi ţării, chiar dacă aceste decizii provoacă furia tuturor puterilor mondiale", a afirmat el.
Numărul unu iranian nu a menţionat explicit problema nucleară, aflată la sursa majorităţii tensiunilor acumulate în ultimii ani între Iran şi comunitatea internaţională.
Dar reafirmarea hotărârii Iranului de a nu ceda nimic în faţa marilor puteri intervine atunci când acestea din urmă trebuie să evoce din nou dosarul nuclear iranian în cadrul Adunării Generale a ONU de la sfârşitul lui septembrie la New York.
Programul nuclear din Iran, pe care marile puteri îl suspectează că se dezvoltă, în pofida negării acestuia că se dotează cu arme atomice, a fost condamnat prin şase rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU şi i-a forţat pe occidentali să pună în aplicare de doi ani un embargou financiar şi petrolier sever împotriva Republicii islamice.
Fără să facă referinţă explicit la consecinţele acestui embargou pentru economia iraniană, ayatollahul Khamenei a atacat "presa occidentală şi sionistă" care, potrivit lui, "schiţează o imagine neagră a situaţiei din ţară" pentru "a încerca să împiedice naţiunea iraniană să îşi urmeze calea".
Sancţiunile financiare şi petroliere occidentale împotriva Teheranului au provocat mai ales o scădere a exporturilor petroliere, o creştere a importurilor şi un deficit de valută străină, provocând un colaps al monedei, subminată, în egală măsură, de o inflaţie puternică.
După ce au negat mult timp, principalii lideri iranieni au recunoscut public în ultimele săptămâni impactul