Franţa se află în stare de alertă după ce publicaţia satirică Charlie Hebdo a publicat mai multe caricaturi ale profetului Mohamed. Ceea ce riscă să amplifice tensiunea provocată deja în lumea musulmană de filmul anti-islamic “Inocenţa musulmanilor”. Mai multe ţări occidentale îşi iau de altfel în prezent măsuri de securitate speciale în perspectiva unor eventuale violenţe provocate de islamiştii radicali.
Pentru lumea occidentală, una dintre cele mai mare izbînzi ale raţiunii şi ale democraţiei este libertatea de exprimare şi dreptul la insolenţă. Nu aceasta este însă percepţia în alte regiuni ale globului şi la alte popoare sau comunităţi.
Iată de ce Franţa se pregăteşte să facă faţă unor posibile manifestaţii violente ale musulmanilor de pe teritoriul ei şi încearcă să-şi protejeze interesele în străinătate. Vineri, zi de rugăciune în lumea musulmană, şcolile şi ambasadele franceze vor fi închise în cel puţin 20 din lumea musulmană.
“Trebuie ca ambasadorii să se adapteze ţinînd cont de realităţile locale. Sperăm că nu vor fi incidente, dar în acelaşi timp luăm măsuri de precauţie” a declarat ministrul francez de externe, Laurent Fabius. Aflat ieri într-o vizită la Cairo, unde s-a întîlnit cu noul preşedinte egiptean Mohammed Morosi, Laurent Fabius a încercat să dezamorseze tensiunile actuale provocate de ceea ce musulmanii consideră ca o blasfemie occidentală la adresa religiei lor.
De altfel Egiptul cere penalizarea internaţională a blasfemiei şi doreşte ca problema să fie din nou analizată la ONU. In condiţiile în care este sancţionată, de exemplu negarea Holocaustului, de ce să nu fie sancţionată şi denigrarea religiilor, spune actualul şef de stat egiptean, ieşit din rîndurile Fraţilor Musulmani?
Adevărul este însă că democraţiile occidentale se află în faţa unei serioase dileme cînd trebuie reconciliat dreptul la liberă exp