Laserul ELI, care a primit o finanţare record, ar putea stopa exodul creierelor.
UPDATE 17.00: Centrul de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), ce va fi construit în România pe Platforma de Fizică de la Măgurele, va fi operaţional din anul 2017, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, directorul general al proiectului, Nicolae Zamfir.
Potrivit acestuia, toate cele aproximativ 250 de posturi de cercetare vor fi scoase la concurs la nivel internaţional, în mai multe ţări, ele fiind jurizate de comisii internaţionale.
”Construcţia va dura, conform proiectului tehnic, până în toamna lui 2014, astfel încât apoi, în 6 sau 7 luni, să fie montat echipamentul. În 2017 urmează să îşi înceapă activitatea. Partea proiectului din Cehia se află într-o fază mult mai avansată decât cea din România, întrucât acolo s-a primit finanţare mai devreme. În Ungaria, aplicaţia pentru finanţarea din fonduri structurale a proiectului ELI-ALPS ('Attosecond Light Puise Source') va fi depusă în aceasta a doua jumătate a anului 2012”, a spus Zamfir, care a precizat că pentru proiectul tehnic România s-au cheltuit două milioane de euro, bani ce pot fi rambursaţi de Comisia Europeană.
La rândul său, preşedintele ANCS, Tudor Prisecaru, a afirmat că proiectul constituie una dintre cele mai mari realizări ştiinţifice până în momentul de faţă în România şi unul dintre cele mai mari din UE. ”Probabil constituie primul proiect UE de o asemenea anvergură”, a spus reprezentantul ANCS.
Un laborator paneuropean
Comisia Europeană a aprobat ieri finanţarea cu 180 de milioane de euro, pentru o primă etapă, a celui mai mare proiect de cercetare realizat în România, laserul Extreme Light Infrastructure (ELI).
Proiectul urmăreşte crearea unei infrastructuri de cercetare de reputaţie internaţională, deschisă s