Curtea Constitutionala a decis in sedinta de miercuri ca hotararile Parlamentului vor putea fi atacate in continuare, admitand astfel o sesizare depusa de PDL referitoare la legea care aproba si modifica ordonanta de urgenta referitoare la competentele CCR.
"Cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a admis sesizarea si a constatat ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale este neconstitutionala.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru", se precizeaza in comunicatul remis presei de CCR.
Vicepresedintele democrat-liberal Sever Voinescu a declarat in 19 iulie ca PDL a depus la CCR sesizarea de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea OUG 38/2012 pentru modificarea si completarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.
Curtii Constitutionale i se luase dreptul, prin ordonanta de urgenta, de a supune controlului de constitutionalitate hotararile Parlamentului, acesta fiind unul din pasii facuti de USL in vederea suspendarii presedintelui Traian Basescu.
Pe de alta parte, in sedinta de miercuri a CCR trebuia sa se discute si sesizarea cu privire la posibilitatea ca Parlamentul sa decida cine reprezinta Romania la Consiliul European, premierul sau presedintele.
Decizia a fost amanata inca o data, din cauza absentei judecatorului CCR Aspazia Cojocaru. Conform legii, nu se putea lua o decizie decat in prezenta tuturor judecatorilor ca