Liderii Alianţei România Dreaptă se află în plin proces de negociere a colegiilor parlamentare, “greii” formaţiunilor străduindu-se la modul vizibil să şi le adjudece pe cele cu mari şanse de câştig. Potrivit calculelor făcute la vârful alianţei, sunt considerate eligibile în jur de 140 de colegii. PDL ar urma să ia grosul acestora, urmând ca 30 să fie repartizate către candidaţi desemnaţi de Forţa Civică şi PNŢCD.
În vederea realizării acestui demers, PDL intenţionează să ofere partidelor aliate, în medie, câte două colegii în fiecare judeţ. Dar, în principiu, respectivele colegii nu vor fi din rândul celor câştigate în 2008 de către pedelişti, astfel încât actualii parlamentari să îşi poată păstra candidaturile.
După împărţirea colegiilor între partide, fiecare formaţiune îşi va desemna candidaţii. Trebuie însă precizat că liderii acestora au ales deja, preocupaţi să aleagă cele mai sigure colegii parlamentare în strădania de a-şi spori şansele. Astfel, Vasile Blaga, ales în 2008 senator în Bucureşti, ia în calcul o candidatură în Timiş. Liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, s-a reorientat înspre o candidatură în Capitală, în Sectorul 1, deşi iniţial îşi anunţase o candidatură în Iaşi. La rândul său, şeful ţărăniştilor, Aurelian Pavelescu, ar opta pentru o candidatură în Bucureşti, dar colegiul său nu a fost stabilit. În sfârşit, Mihai Neamţu, liderul Noii Republici, va candida, cel mai probabil, la Arad, unul dintre cele două judeţe în care PDL a câştigat la alegerile locale. Cum Noua Republică nu a reuşit să parcurgă etapele pentru a deveni partid, Mihai Neamţu ar urma să candideze din partea PNŢCD.
După ce fiecare partid din alianţă îşi va stabili candidaţii, aceştia vor fi analizaţi de o comisie de etică de cinci membri, în fruntea căreia se află vicepreşedintele PDL, Monica Macovei. Potrivit codului etic al alianţei, de f