Ce sansa mai are acuzatul in fata unei instante in care procurorul si judecatorul stau pe acelasi podium, la o inaltime de o jumatate de metru fata de restul salii?
In orice caz, mai putine ca in prezent.
Ca tot s-a ridicat, chiar si in dosarul Adrian Nastase - 'Trofeul calitatii', problema constitutionalitatii inechitatii de tratament a procurorilor, in raport cu avocatii, primii avand un statut ceva mai aparte, asezati la un pupitru separat, pe un mini-podium, la o inaltime cu cativa centimetri fata de nivelul salii, Consiliul Superior al Magistraturii a transat problema. De acum, procurorii vor sta pe acelasi podium cu judecatorii.
CSM a adoptat un nou Regulament de Ordine Interioara (ROI) al instantelor judecatoresti. Regulamentul este dedicat, intr-o buna masura, procurorilor, care vor beneficia, de acum inainte, de egalitate de tratament cu judecatorii. Astfel, procurorii vor intra in salile de judecata pe aceeasi usa cu judecatorii, nu pe aceeasi usa cu 'prostimea', ca pana in prezent. Podiumul pe care va fi amplasat biroul de la care vor vorbi procurorii trebuie sa aiba inaltimea de o jumatate de metru, la fel cu cea a podiumului pe care este amplasat biroul judecatorilor si la o diferenta de 20-30 de centimetri de podiumul cu pupitrul de la care avocatii vor sustine pledoaria finala. In cazul in care dimensiunea salii de judecata nu permite amplasarea biroului procurorilor separat de podiumul judecatorilor, atunci biroul procurorilor va fi instalat pe acelasi podium. Salile mici de judecata sunt regula, nu exceptia. E foarte probabil ca nici macar intr-o sala din zece sa nu existe conditiile pentru amplasarea separata a biroului judecatorilor, respectiv procurorilor.
CSM nu s-a consultat, in luarea acestei decizii, nici cu reprezentantii judecatorilor, nici cu cei ai procurorilor, nici cu avocatii. Nici unii dintre acestia nu vad cu