Cum s-a ajuns in situatia in care o seceta mai pronuntata poate sa declanseze criza alimentelor? Sunt patru motivele pentru care astazi omenirea risca o criza a alimentelor: schimbarile climatice, productia de biocombustibili, schimbarea obiceiurilor de consum si speculatiile de pe pietele financiare. Unele pot fi combatute, altele nu.
1. Schimbarile climatice au poate cel mai greu de oprit „mod de operare”, pentru ca pur si simplu decimeaza culturile. Climatologii din toata lumea spun ca intr-o lume in care temperaturile sunt cu unul sau doua grade mai mari, valurile de caldura vor deveni mai frecvente si mai severe si vor afecta zone pana acum considerate ferite. Intr-un studiu-simulare finalizat in vara acestui an de catre economisti specializati in agricultura de la Columbia University din New York, se arata ca recoltele din SUA vor fi reduse in urmatorii ani cu circa 30%.
Pe de alta parte, regiunile din Scandinavia sau Rusia Siberiana, cunoscute drept reci si improprii agriculturii, au toate sansele sa devina fertile. Printre perdanti se vor numara centre actuale ale productivitatii agricole cum ar fi sudul Spaniei, al Italiei si zonele continentale izolate. In schimb, Africa se va schimba, Sahara devenind mai verde, iar secetele mai severe in sud. Mai grav este insa faptul ca mare lucru nu se poate face, in afara de adaptarea la noile conditii climatice si mutarea unor zone agricole mai spre nord in emisfera nordica si spre sud in cea sudica.
2. Biocombustibilii, aceasta vedeta a investitiilor din anii 2000, nu mai sunt astazi ceea ce pareau a fi, pentru ca mai mult biocombustibil inseamna mai putine alimente. Din 2005, rafinariile din SUA au fost obligate sa adauge combustibil derivat din surse regenerabile la benzina conventionala. Se spunea ca prin aceasta metoda se va reduce dependenta de combustibilii fosili.