Liderii mediului de afaceri au iesit la rampa pentru a explica mecanismul prin care energia s-a scumpit masiv in ultima luna. Concret, odata cu intrarea in vigoare a Legii Energiei si Gazelor, energia electrica nu se mai vinde decat prin OPCOM, iar celelalte platforme de tranzactionare au fost excluse din sistem, lucru care a condus la o scumpire cu 20% a energiei in Romania fata de UE.
Pana nu demult, companiile care utilizau energie puteau sa o cumpere si de pe OPCOM, dar si de la Bursa Romana de Marfuri, avand astfel posibilitatea de a alege din mai multe oferte.
Acum, oferta si cererea se mai intalnesc doar pe OPCOM, care a devenit astfel piata unica, asa ca firmele nu mai au decat o singura optiune de pret.
"Este foarte curios faptul ca in timp ce cumparatorul este nevoit sa accepte preturi mai mari, vanzatorul este nevoit sa accepte preturi mai mici", a declarat Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri.
Cum au intors deputatii foaia
In faza initiala, Legea Energiei adminitea existenta mai multor platforme pentru tranzactiile cu energie electrica. Cand a ajuns insa la Camera Deputatiilor, a aparut o forma noua a legii prin care platformele alternative au fost excluse si doar OPCOM va mai putea tranzactiona energie.
"Ne-am trezit peste noapte la nivelul Comisiei pentru Industrie si Servicii din Camera Deputatiilor, legea cea noua a fost trecuta cu mare viteza, si in forma cea noua a aparut si in Monitorul Oficial. De atunci, nu mai putem decat sa constatam ca in Romania energie este cu 20% mai scumpa decat in Uniunea Europeana, in conditiile in care importurile sunt blocate", a declarat Gabriel Purice, presedinte-director general al Bursei Romane de Marfuri.
El a mai precizat ca iluzia disparitiei "baietilor destepti", odata cu rezilierea contractelo