Singura herghelie de cai islandezi din România se află în satul Izvoarele, comuna Zetea.
Carpaţii Orientali ascund, în văi adânci, străjuite de codrii voievodali, adevărate colţuri de paradis. Unul dintre acestea este satul Izvoarele, comuna Zetea. Este singurul loc din România în care se află o herghelie de cai islandezi şi, totodată, locul în care un om de afaceri pasionat de vânătoare şi de animalele sălbatice a creat un parc zoo care se întinde pe 320 de hectare şi care adăposteşte turme imense de cerbi, dar şi lopătari, căpriori ori mufloni. Acesta este locul pe care au avut ocazia să îl descopere copiii care au participat la o tabără de călărie cu totul aparte.
De ce cai islandezi
În Izvoarele, 14 cai islandezi hălăduiesc în zone care par să fi rămas neschimbate de pe vremea bunicilor. Caii au fost aduşi din Islanda de către omul de afaceri Andras Albert, care a ajuns pe insula din Atlanticul de Nord pentru a face business şi care a devenit un turist pasionat. Iar caii islandezi au reprezentat marea surpriză pe care a întâmpinat-o, de aceea a decis să îi aducă şi în România. Istoria calului islandez a început în secolul al IX-lea, când insula Islanda a fost populată de războinicii vikingi, care şi-au adus cu ei şi frumoasele sclave celte, răpite din Irlanda. Caii aduşi de ei pe celebrele corăbii numite drakkare sunt strămoşii acestei rase robuste. Pe parcursul anilor, în Islanda au sosit şi ponei din Scoţia şi Irlanda.
Din secolul al X-lea, Parlamentul Islandei a interzis orice import de cai, iar rasa cailor islandezi a putut să se dezvolte într-o izolare totală. Caii din rasa islandeză au o mărime mijlocie, sunt calmi şi liniştiţi şi au un mers comod, ceea ce îi face ideali pentru orele de călărie, pentru plimbări şi drumeţii călare, iar în ultima vreme şi pentru cursele de cai. „Să înveţi să călăreşti un cal islandez dureaz