O șansă pentru fluidizarea traficului din municipiul Sebeș ar fi mobilizarea cetățenilor să se deplaseze pe jos sau cu bicicleta. Asta este concluzia la care au ajuns reprezentanții administrației locale, care au planuri mari după finalizarea lucrărilor la autostrada Orăștie-Sibiu. Primul pas în acest sens a fost făcut în 2010, când Sebeșul a devenit primul oraș din România partener în proiectul URBACT pentru mobilitate urbană, iar în 2012 demersurile continuă. Primăria are în plan amenajarea în municipiu a unor piste de biciclete.
Proiectul amenajării de piste de biciclete într-un oraș tranzitat zilnic de câteva mii de mașini se va dovedi dificil de realizat, așa că Primăria își propune inițial să marcheze aceste zone pe străzile adiacente centrului orașului. Alexandru Dăncilă se gândește deja să acceseze fonduri europene pentru implementarea proiectului, dar singura problemă este că, momentan, Axa 5 – turism, Domeniul de activitate 5.2, ce prevede și finanțarea acestor obiective este blocată.
“Am avut o discuție, să facem un inel din drumul Petreștiului prin Arini, pe la baza sportivă, la ştrand, printre hotare și să ieșim la Petrești. În 12 septembrie a apărut un impediment, pentru că s-a amânat deschiderea finanțării pe această axă. Oricum, noi aici vom demara proiectul tocmai în ideea de a extinde proiectul URBACT demarat în 2010 privind pistele de biciclete. Chiar dacă Sebeșul este un vechi burg săsesc cu străzi înguste, care nu permite să ai și piste de bicicliști și 2-3 benzi de circulație, totuși, am căutat să extindem în exterior această variantă. Iar, după ce se va da drumul la autostradă, iar centrul va fi decongestionat, vom trasa și aici o pistă de bicicliști”, a spus primarul.
Centrul orașului va fi asfaltat cu 6 miliarde lei vechi
Alexandru Dăncilă recunoaște că, în situația actuală, deplasarea bicicliștilor prin Sebeș este ap