Liga Campionilor Europeni (sau Champions League, mai pe direct) e o competiție în afara timpului. E o eludare a realității, de la nivelul social și până la cel economic. O ficțiune care se încăpățânează să rămână în picioare în ciuda crizei și un model de succes irepetabil în alte domenii. Un miracol cu atât mai extraordinar cu cât se repetă anual.
Noul sezon a început cât se poate de exploziv, cu un final „de finală”, de povestit nepoților, între Real Madrid și Manchester City. Cu campionii Spaniei revenind incredibil la capătul unui meci pe care l-au dominat total, dar în care ajunseseră să fie conduși cu 2-1 în minutul 85. Cu un John Hart, care făcuse minuni în poarta ”cetățenilor” vreme de o oră și jumătate, rămas fără replică în ultimele secunde la o minge aruncată mai mult la disperare către poarta lui de Ronaldo. După două reușite de excepție ale lui Marcelo și Benzema, care o readuseseră pe Real în joc.
În Europa asta suntem și noi. Cu CFR Cluj, o echipă care arată la fel de ireal (ca întreaga competiție): Felgueiras – Pinto, Cadu, Rada, Camora – G. Mureşan, Godemeche – Sougou, Bastos, Rui Pedro – Kapetanos (formula de start – previziunea GSP.ro – pentru meciul de astăzi, cu Braga). O componență absolut năucitoare pentru campioana venită dintr-un oraș care, timp de 12 ani, l-a avut ca primar pe Gheorghe Funar (și care e încă departe de a-și fi vindecat toate rănile naționaliste).
Și, spre deosebire de alți ani, legitimitatea prezenței CFR-ului în grupele Ligii nu mai poate fi contestată. N-a ajuns aici grație vreunei bonificații speciale, ci după două tururi eliminatorii, în cel decisiv trecând de Basel cu două victorii. O trupă elevțiană fără un nume spectaculos, dar care, în urmă cu doar cu un an, a scos-o din competiție pe Manchester United. După ce, cu doar câteva luni mai devreme, Manchester jucase finala Ligii. Așadar o perform