Asteptarea pare a fi tendinta din imobiliare anul acesta. Cateva tranzactii mari au avut loc, insa volumul investitiilor ramane mic si procesul decizional, deja lung, devine mai anevoios in contextul situatiei dificile a finantarilor si a crizei euro. De unde vine “salvarea” tranzactiilor imobiliare?
La inceputul anului, compania DTZ Echinox estima ca anul acesta ar putea aduce o dublare a volumului investitiilor imobiliare, ca urmare a lichidarilor garantiilor imobiliare de catre banci. Ulterior, DTZ si-a rectificat estimarea, insa considera ca dinamizarea va veni in continuare din portofoliile neperformante. De altfel, in ultimii 4 ani, doar fondul de investitii NEPI a cumparat constant active imobiliare.
“Ceea ce dinamizeaza piata sunt portofoliile cu imprumuturi neperformante ale bancilor, garantiile imobiliare ale acestor imprumuturi precum si scaderea imobilizarilor de capital provenite din detinerea de patrimoniu imobiliar: filiale, depozite, sedii secundare, centre de pregatire si cladiri destinate vacantelor ale unor companii mari din domeniul energetic, bancar, transporturi, companii publice sau private. Dat fiind nivelul limitat al ofertei de capital imprumutat, toate companiile cauta solutii de restructurare a datoriilor, imobilizarilor prin care sa-si creasca nivelul de lichiditati sau disponibilitati pentrudezvoltare din resurse proprii”, spune Cristian Ustinescu, director al departamentului de investitii al DTZ Echinox.
Activele neperformante ale bancilor starneste intr-adevar interesul investitorilor activi pe piata. Martin Slabbert, seful NEPI, cel mai activ comparator din imobiliare locale, a declarat recent pentru Wall-Street.ro ca este interesat de astfel de active.
“In cazul in care calculele de rentabilitate sunt corecte, activele imobiliare scoase la vanzare de catre banci sau executate silit pot prezenta interes pe