Piscinele din proprietăţile individuale ar fi trebuit deja taxate, pentru că au o utilitate şi pot fi considerate un "exces" în cadrul unei locuinţe, apreciază Mihail Constantin, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) responsabil cu activitatea de colectare.
"Piscinele ar fi trebuit să fie deja taxate. (...) Ele pot fi considerate astăzi un exces în cadrul unei locuinţe normale. Aşa cum discutăm despre o bogăţie, un criteriu de lux faţă de o locuinţă normală, poate fi considerată piscina ceva în plus faţă de un standard. Poate fi considerată", a afirmat Constantin, într-o conferinţă de presă a Asociaţiei pentru reformarea sistemului de impozite şi taxe (ARSIT), răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor referitoare la declaraţia secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea privind impozitarea suplimentară a persoanelor care au proprietăţi cu piscină
Constantin a arătat că piscina este o utilitate în cadrul unei locuinţe, fie că este construită în interiorul sau în afara imobilului de locuit, iar "organul local" judecă pe utilităţi atunci când face înregistrările pentru impozitare.
"Faceţi o deosebire între o locuinţă la ţară construită din materiale locale cu utilităţile în spatele curţii şi o altă locuinţă construită tot la ţară, pe vecinătatea de alături, cu fosă, care are toate utilităţile în casă şi mai are şi boiler şi hidrofor şi-şi trage apă. Ele vor fi impozitate diferit. Dacă o considerăm şi pe a treia, care are şi piscină, iată că sunt trei categorii diferite. Logic, ar fi trebuit să fie trei categorii diferite de impunere.", a explicat Constantin.
Liviu Voinea a declarat, săptămâna trecută, că se urmăreşte o reformă a impozitării proprietăţii, care are în vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea excepţiilor şi un accent mai puternic pe principiu solidarităţii, ceea ce înseamnă