Televiziunea Română încearcă să contracteze un credit comercial de 10-15 milioane de euro, cât reprezintă contravaloarea plăţilor compensatorii pentru cei aproximativ 1.000 de angajaţi care urmează să fie concediaţi, după cum a declarat, ieri, la audierile din Comisiile de Cultură ale Parlamentului, Valentin Nicolau, membru al Consiliului de Adminis-traţie al TVR din partea salariaţilor, citat de Mediafax.
Fostul preşedinte al televiziunii publice a precizat: "Salariile compensatorii, estimate între 10 şi 15 milioane de euro, ele sunt o ficţiune, pentru că banii nu există. Se încearcă a se lua un credit comercial de la bancă. În condiţiile astea, nu ştiu ce bancă comercială ar putea să acorde unei televiziuni care are 170 de milioane de euro gaură un credit comercial şi nici nu are cu ce să-l garanteze".
Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a ironizat măsura pe care TVR doreşte să o promoveze în planul său de redresare economică a instituţiei, spunând: "Deci plăţile compensatorii presupun ca TVR să ia un credit ca să dea afară nişte oameni, pentru a-şi acoperi nişte datorii. Mie îmi sună interesant, bun din punct de vedere managerial".
După ce strategia de redresare economică a instituţiei a fost aprobată în CA, Sorin Burtea, membru în Consiliul de Administraţie, ne-a spus că Televiziunea Română intenţionează să se îndatoreze la bănci cu 40 de milioane de lei ca să plătească salariile compensatorii.
Programul de redresare adoptat de instituţie contrazice, însă, această posibilă măsură, susţinând că obţinerea unui credit bancar este, "practic, imposibilă". Documentul arată că, în conformitate cu legislaţia actuală, "nu există instrumente pentru amnistiere fiscală sau alte forme de ajutor de stat, iar obţinerea unui credit bancar este, practic, imposibilă".
Programul de redresare economică arată că, la 30