Spania va afla joi dacă investitorii au încă încredere în ea. Madridul va încerca să se împrumute pe termen lung (zece ani) şi va verifica dacă dobânzile îi sunt convenabile. Pieţele par neliniştite din cauza situaţiei finanţelor spaniole. Nu se ştie deocamdată dacă Guvernul va cere un ajutor extern. Jean-Claude Juncker, coordonatorul miniştrilor de Finanţe din zona euro, spune că în cazul în care va avea nevoie de bani europeni, Spania va fi supusă unor condiţii foarte dure.
Condiţii foarte dure, într-adevăr, spune Juncker, dar "pe care nu le vom dezvălui spaniolilor dinainte şi prin intermediul presei". Lucrurile s-ar putea precipita însă mâine, dacă Spania nu reuşeşte să găsească suficientă finanţare pe piaţa liberă şi ar fi nevoită atunci să ceară bani fondului de salvare european. Europa va interveni atunci, dar va cere Spaniei să adopte măsuri de austeritate. Măsuri cu care evident că spaniolii nu sunt de acord. Sâmbătă, zeci de mii de spanioli au manifestat la Madrid împotriva planului de austeritate "istoric" impus de Guvernul condus de Mariano Rajoy.
Problemele financiare ale Spaniei sunt cauzate şi de cele 17 regiuni ale ţării, care şi-au depăşit bugetele şi cer acum mai mulţi bani Guvernului central. Fiecare parte aruncă de fapt vina una pe cealaltă. Regiunile sunt supărate că toţi banii care vor veni din mărirea TVA-ului se duc la bugetul central, în timp ce Guvernul de la Madrid cere regiunilor să fie atente la felul în care consumă banii.
Catalonia, care reprezintă 20% din Produsul Intern Brut al Spaniei cere însă numai pentru ea cinci miliarde de euro din cele 18 miliarde destinate regiunilor. "Dacă nu reuşim să ajungem la un acord financiar, drumul Cataloniei către independenţă este deschis", spune Artur Mas, unul dintre politicienii care militează pentru independenţa regiunii.
Spania va afla joi dacă investitorii au înc