Seceta și politica de subvenționare a crșterii animalelor au adus crecătorii de oi în pragul disperării. Reprezentanții asociațiilor crescătorilor de oi spun că nici măcar creșterea prețului la brânză nu este o soluție, pentru că românii nu au bani să le cumpere produsele, chiar dacă sunt ecologice și sunt superior calitative cu brânza comercilizată în supermarket-uri.
Eugen Gonțea, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Ecvine din județul Brașov, spune că, în acest an, producția de brânză este mai mică cu 60% față de anul trecut, din cauza secetei. „În februarie-martie, telșemeaua de oi și cea de burduf nu vor mai exista pe piață. Cine spune că prețurile la braânzeturi cor crește doar cu 10-12% probabil nu are habar de ce se întâmplă în realitate. Prețul va crește uluitor, la 35-40%. Nu există furaje pentru animale, producția a fost undeva la 30% față de cât era estima. Vom încerca să compesăm cu cpncentrate și porumb, dar și prețul acestora crește deja foarte mult“, a precizat Gonțea.
Întrebat de newsbv.ro care este prețul corect pentru un kilogram de brânză, din punctul de vedere al crescătorilor de oi, Gonțea a precizat că un kilogram de brânză telemea nu poate fi mai ieftinde 23 de lei/kg, iar brânza de burduf sun 40 de lei/kg. „De exemplu, la Sibiu, în piață, nimeni nu stă de vorbă cu tine la un preț mai mic de 50 de lei/kg, la brânza de burduf“, a susținut Gonțea.
Reprezentantul crescătorilor de ovine s-a mai plâns și de faptul că politica de suvenționare a creșterii animalelor în România nu este la nivelul țărilor din Comunitatea Europeană. „Dacă statul nu înțelege că trebuie să intervină la modul serios, va fi un dezastru. În prezent se acordă o subvenție de vreo 40 de lei/cap de animal. Este foarte puțin. Efectivele de animale în acest an vor scădea drastic. Mai mult, au fost probleme și cu livrarea la export a berbecuților. I