După modelul din 2008, liderii partidelor îşi caută de pe acum colegii „sigure".
Dacă liderii Alianţei România Dreaptă (ARD) de-abia au bifat etapa criteriilor de integritate, cei ai USL îşi împart deja colegiile din judeţe, în funcţie de algoritmul stabilit în Deltă şi de şansele de câştig estimate. Puţini sunt însă cei care spun deocamdată public unde intenţionează să candideze pentru un nou mandat de senator şi deputat. Explicaţiile sunt mai multe. Pe de o parte, pentru democrat-liberali localele 2012 au schimbat substanţial harta politică a ţării, astfel că multe colegii care au fost sigure în 2008 acum nu mai prezintă nici o garanţie. Este vorba de judeţele pierdute de PDL, inclusiv de sectoarele Bucureştiului.
Pe de altă parte, în tabăra USL există lideri care vor cu orice preţ să evite situaţia din 2008, când şi-au câştigat mandatul de abia în a doua etapă, cea a redistribuirii.
În această categorie pare să intre, de pildă, liderul PNL, Crin Antonescu. Potrivit surselor, acesta ar fi dispus să abandoneze colegiul din sectorul 1 (unde primar este Andrei Chiliman), pentru un colegiu mai sigur în sectorul 6 (păstorit de apropiatul lui Antonescu, Rareş Mănescu). Dacă se va produce această reorientare, preşedintele liberal ar fi la a treia schimbare de macaz, în condiţiile în care, de‑a lungul carierei sale politice, a mai fost parlamentar de Tulcea şi Teleorman.
Înghesuială la Onţanu
Progresiştii lui Gabriel Oprea au primit de la social-democraţi 30 de colegii, iar cele mai atrăgătoare par a fi cele din sectorul 2 al Capitalei, unde primar a fost reales Neculai Onţanu. Prin urmare, în sectorul 2 îşi vor testa popularitatea în alegerile din 9 decembrie atât liderul UNPR, Gabriel Oprea, cât şi senatorul Anghel Iordănescu. În 2008, amândoi au fost aleşi în colegii din judeţul Ilfov, dar sub sigla PSD. După calculele liderilor USL, prez