Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, marti, la solicitarea Astra Asigurari, suspendarea executarii unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care stabilea, printre altele, ca proprietarii de locuinte care vor sa incheie polite facultative trebuie sa incheie si o polita obligatorie.
"Admite in parte cererea. Suspenda executarea Ordinului CSA 15/2012 si a Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, numai in ceea ce priveste efectele articolului 7 din Norme. Ia act ca s-au solicitat cheltuieli de judecata. Cu recurs in 5 zile de la comunicare", se arata pe pagina web a instantei.
Potrivit articolului 7, aliniatul (1) din actul normativ emis de CSA, proprietarii de locuinte care au incheiate polite facultative privind riscurile prevazute de Legea 260/2008 au obligatia de a incheia polite de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii celor facultative sau, in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora, dupa data aplicarii Legii 260/2008, noteaza Mediafax.
Asigurarea locuintelor prin doua polite a fost impusa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu incepere de la 1 septembrie, cand s-a decis ca asigurarile facultative vor avea sume asigurate de peste 10.000 de euro sau 20.000 de euro, care sunt cuprinse in asigurarea obligatorie a locuintelor.
Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).
PAD acopera numai 3 riscuri catastrofale: indundatii, cutremur si alunecari de teren.
Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton ar