ANAF nu este pregătită pentru aplicarea sistemului în care cei care dau informaţii Fiscului despre persoane sau firme ar putea fi recompensaţi financiar, este de părere vicepreşedintele instituției, Mihail Constantin.
”Aşa-zişii vecini care trebuie să informeze reprezintă o idee care în alte ţări funcţionează, dar funcţionează de la un anumit grad de civism în plus. Este o realitate, dar acolo cantităţile de informaţii sunt total întâmplătoare şi foarte puţine pentru că şi gradul de civilizaţie este altul. La noi, dacă se dă un stimulent cineva va face coadă să spună ca să facă după aceea coadă să îşi ia stimulentul. Cred că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva, dar psihologic este o idee în piaţă”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă Mihail Constantin.
Pe de altă parte, oficialul ANAF a spus că şi astăzi se practică acest sistem, deşi nu este oficializat.
”Sunt suficiente informaţii anonime care vin şi la Garda Financiară şi la noi, care spun despre vecinul, despre cel de peste stradă, în general din mediul rural unde apar fel de fel de vile frumoase - în dreapta şi în stânga căsuţă cu stupi, la mijloc o vilă mare, sunt fel de fel de situaţii. În principiu orice sesizare trebuie controlată dacă are un grad de adevăr în ea. Nu avem însă oameni suficienţi să controlăm nici ce este vizibil din punctul de vedere a ceea ce considerăm că este evaziune. Trebuie un alt mecanism, singurul mecanism adevărat pe care îl avem în vedere în proiectul cu Banca Mondială este o analiză de risc generalizat şi atunci nu mai trimitem oamenii pe coclauri, trimitem acolo unde riscul este de pierdere majoră şi nu vom trimite oameni unde este cheltuială de deplasare de doi inspectori cu salariu maxim, să stea două săptămâni acolo şi să aducă doi lei înapoi”, a mai spus vicepreşedintele ANAF.