Lupta pentru supraviețuirea zilnică, din cauza sărăciei, a lipsei de omenie a membrilor familiilor sau a imposibilității acestora de a oferi îngrijirile necesare, determină tot mai mulți vârstnici, mai mult sau mai puțin bolnavi, să-și lase casele în favoarea unui loc sigur în cămine. Dacă până nu demult, astfel de persoane se aflau, și încă mai sunt, pe listele de așteptare ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, acum ei bat, disperați, și la porțile Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
Locuințele protejate ale Filialei de Cruce Roșie Vrancea au ajuns să fie supraaglomerate, iar cererile pentru un loc într-o astfel de casă nu încetează să fie depuse la sediul instituției de caritate. Rodica Davidean, directorul Filialei vrâncene, a precizat că, în prezent, sunt minim zece astfel de cereri, care se află în așteptare. „Vin oamenii la Crucea Roșie și lasă cereri pentru un loc în locuințele noastre protejate. Unii sunt îndrumați spre noi de autoritățile publice locale, alții de spitale, de secția de psihiatrie mai ales... Este vorba în special de persoane cu handicap psihic, vârstnici, de care aparținătorii pur și simplu nu mai pot avea grijă, fie pentru că au la rândul lor serviciu, fie pentru că îi depășește situația, nu se pricep să le dea medicația, nu mai știu cum să îi îngrijească. Alții care doresc instituționalizarea nu mai au pe nimeni și se îndreaptă spre noi. Este o situație cu care nu ne-am mai confruntat până acum”, a declarat Rodica Davidean.
Directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea a precizat că toate cele trei locuințe destinate vârstnicilor sunt ocupate peste capacitate. Astfel, cu toate că sunt prevăzute cu doar opt locuri, în Locuința protejată „Micul Rosmalen” din Oreavu și Locuința maxim protejată „Acasă” din Gugești sunt găzduiți, actualmente, câte 11 persoane. De asemenea, în Locuința