Românii care deţin o poliţă facultativă de asigurare a locuinţei nu mai sunt obligaţi să îşi cumpere şi o asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, aşa cum prevedea un ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Obligativitatea impusă de CSA a “rezistat” doar câteva săptămâni
UPDATE 2: IMPORTANT. Specialiştii consultaţi de Capital arată că, deşi CSA are posibilitatea de a face recurs în timp de 5 zile, această cale de atac “ nu suspendă efectele deciziei curţii de apel”
UPDATE: Reprezentanţii PAID au declarat pentru Capital că decizia vizează exclusiv CSA şi că nu au ce comenta în acest sens. CSA lucrează la un comunicat de presă.
Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea unui ordin al CSA care prevedea ca , de la 1 septembrie, toţi proprietarii de locuinţe, indifferent dacă au o asigurare facultativă sau nu, sunt obligaţi să încheie şi o poliţă împotriva dezastrelor emisă de PAID. Contestaţia a fost făcută de compania Astra Asigurări.
"Admite în parte cererea. Suspendă executarea Ordinului CSA 15/2012 şi a Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, numai în ceea ce priveşte efectele articolului 7 din Norme. Ia act că s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare”, arată documentul instanţei.
După cum a mai arătat Capital, introducerea normei în cauză a creat confuzii serioase în piaţă în condiţiile în care doar 13 din cele 40 de societăţi de asigurare din România aveau dreptul să emită poliţe obligatorii. Mai mult, ordinul CSA nu prevedea nici modalităţile concrete prin care societăţile care vând doar poliţe facultative ar putea să facă acest lucru în perfectă legalitate.Printre societăţile care nu au dreptul de a vinde poliţe obligatorii se numără