Jucariile si cartile pentru copii de pe vremea lui Ceausescu sunt cautate de colectionari si comercianti, care le vand cu preturi intre 10 euro si 1.000 euro. Pe internet, bloggerii au creat arhive foto despre cum se jucau ”decreteii”. Piticot, Maroco, bicicletele Pegas au astazi alt pret, al pietei.
Romanii plecati afara dau pe un abecedar vechi 4.000 – 5.000 lei. In tara, un asemenea abecedar, frumos ilustrat de Coca Cretoiu se vinde cu 125 lei Trai independent De doi ani, Eugen Dima isi castiga traiul vanzand carti, jocuri, jucarii fabricate in perioada ”post-belica”, adica pe vremea comunismului. Spune ca isi plateste singur cartea de munca si castiga cat pentru un trai decent, peste salariile celor multi. ”E un fel de miniafacere, nu m= lafai. Decat sa stau pe un salariu de 700 -1.100 lei la un patron care sa faca profit pe spatele meu, prefer sa am afacerea mea, sa imi platesc singur cartea de munca, sa ma respect”, declara micul afacerist, cunoscut pe internet, cu pseudonimul Aiuritul99. Acesta cunoaste alti afaceristi din bransa, care ajung la vanzari de sute de milioane din comertul cu suvenirurile copilariei. Comerciantii de jucarii si carti de copii cutreiera targurile din tara si cumpara la gramada amintirile decreteilor. Le sorteaza, fotografiaza si le expun pe site-urile de vanzari online.
Abecedar de colectie ”Ma cauta din toata tara, am clienti si din afara. Cei cu varsta intre 30 - 50 ani se intereseaza de jucariile, jocurile, cartile copilariei lor. La un roman din strainatate i-am vandut un abecedar din anii 1960 cu 1.000 euro. Dupa ce l-am vandut am avut oferta de 1.200 euro. In tara, un asemenea abecedar, frumos ilustrat de Coca Cretoiu se vinde cu 125 lei. Romanii din afara au putere mai mare de cumparare”, considera intreprinzatorul, pe care unii proprietari de suveniruri il solicita sa le intermedieze o vanzare de carte s