Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, se pregateste sa plece pe un loc bine platit si caldut la Curtea Europeana de Conturi, de la 1 ianuarie 2013. “Cel mai competent specialist in probleme europene al Romaniei”, cum l-au laudat in dese randuri ultimii premieri - Boc, Ungureanu si Ponta, lasa in urma o mostenire dezastruoasa.
Cum a reusit Orban performanta de a ingropa, la propriu, programele europene?
Guvernele Boc, Ungureanu si Ponta au anuntat, cu surle si trambite, la instalare, ca in 2012, Romania va atrage din fondurile UE 6 miliarde de euro, adica de sase ori mai mult decat anul trecut. 2,5 miliarde urmau sa vina pentru agricultura si 3,5 miliarde de euro prin fonduri de coeziune.
Premierii au iesit de fiecare data la declaratii alaturi de Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, “specialistul” care ne-a garantat, de fiecare data, cu voce joasa, cu un aer de specialist, ca va rezolva problema birocratiei si coruptiei.
In conditiile crizei financiare, sa te imprumuti de pe pietele externe e foarte scump. Astfel ca banii europeni sunt esentiali, pentru ca vin gratisLeonard Orban, ministrul Afacerilor Europene
De la teorie la fapte s-a dovedit inca odata, daca mai era nevoie, ca este o cale foarte lunga, dovada ca din ianuarie, n-am reusit sa atragem nici 10% din cat ne-am propus.
Ultimele date oficiale arata ca absorbtia fondurilor UE a avansat in august cu 0,02% fata de luna precedenta, in conditiile in care toate programele UE sunt blocate.
Orban promitea, la preluarea Ministerului Afacerilor Europene, acum un an, ca va atrage pana la finele anului 20% din totalul fondurilor structurale de la UE - aproape 4 miliarde de euro, altfel isi va inainta demisia de onoare. Dupa 8 luni, suma atrasa este de 1,86 miliarde de euro (9,7% din total).
Leonard Orban va plec