Banca Națională a României a lansat ieri ediția din acest an a Raportului asupra stabilităţii financiare, unde face o radiografie foarte precisă și completă asupra sistemului bancar românesc actual.
Ce anume trebuie reținut:
- cota de piață a băncilor cu capital majoritar străin a scăzut.
-pentru prima dată în ultimii ani, cota de piață a băncilor cu capital românesc a depășit-o pe cea a băncilor cu capital grecesc.
- dacă în tot anul trecut au plecat din sistemul bancar sub 1.000 de angajați, în primele 6 luni ale lui 2012 au părăsit sistemul nu mai puțin de 3.700 de angajați.
-cele mai mari 5 bănci din România au devenit și mai puternice: mai mult de jumătate din activele totale ale sistemului bancar sunt concentrate în aceste 5 bănci.
- doar bulgarii și grecii au rata de credite neperformante mai ridicată decât noi
În sistemul bancar românesc activează 40 de bănci, dintre care: 26 cu capital majoritar privat străin, 4 cu capital majoritar privat autohton, 2 bănci cu capital integral sau majoritar de stat, 8 sucursale ale băncilor străine; acestora li se adaugă şi o organizaţie cooperatistă de credit.
În ceea ce priveşte cota de piaţă, grupa băncilor cu capital românesc a surclasat-o pe cea a băncilor cu capital grecesc, ocupând locul secund după grupa băncilor cu capital austriac.
Cota de piaţă din punct de vedere al activelor a băncilor cu capital majoritar străin a continuat trendul descendent din 2011, atingând valoarea de 81,2 la sută la finele primului semestru din 2012. Reducerea cotei de piaţă s-a datorat, în principal, vânzărilor de active imobilizate şi neperformante în contextul restructurărilor bilanţiere.
Băncile cu capital majoritar austriac deţin, similar anilor precedenţi, cea mai mare cotă de piaţă (38 la sută la iunie 2012).
Grupa băncilor cu capital m