Bulgaria ar fi avut fără fondurile europene un număr mai mare de şomeri şi venituri mai mici. Aceasta este principala concluzie ce se desprinde din modelul matematic "SIBILA" care analizează la nivel macroeconomic efectele finanţării europene.
Şomajul, de pildă, ar fi fost în finele lui 2011 cu 1,7% mai mare. Ministrul pentru relaţiile cu Uniunea europeană, Tomislav Doncev, a declarat că în finele anului viitor efectul ar echivala cu 4% mai puţin şomeri.
Criza economică a făcut ca şi în alte ţări europene ca şomajul să crească până la nivelul din 2004. În finele lui 2011 fără serviciu au rămas 373 000 de bulgari - peste 11% din populaţia aptă de muncă, arată datele Institului naţional de statistică. Datorită finanţării europene însă au fost create 100 000 de noi locuri de muncă. Efectele pozitive se vor menţine şi în următorii 3 ani, a declarat ministrul Doncev.
Fondurile structurale şi de coeziune exercită o influienţă pozitivă şi asupră veniturilor. Modelul matematic "SIBILA" prognozează o creştere pînă la finele lui 2015 de 34,6% cu condiţia că vor fi folosite toate mijloacele oferite Bulgariei. Aceasta echivalează cu un salariu mediu de 35% mai mare de cel în varianta fără finanţare europeană.
Fondurile de la Bruxelles au generat o creştere cu 1,5% mai mare a produsului intern brut. În 2011 65% din aceasta creştere se datorează finanţării europene. De menţionat că statistica arată pentru 2011 o creştere economică de 1,7%. Ministrul Doncev a anunţat că în 2015 aportul finanţării europene va echivala cu o creştere de 9,3% a produsului intern brut. Datorita finanţării europene investiţiile externe vor fi cu 40,7% mai mari în finele lui 2015.
"Fruntaş" în procesul de atragere de bani europeni este programul "Mediu" care a contractat 110% din mijloacele planificate pentru finele lui 2012. Aici finanţarea convenită este de peste 2,