Un raport realizat de Direcția Regională de Statistică (DRS) despre turism, în iulie 2012, arată că județul Alba se află pe ultimul loc din Regiunea Centru din punctul de vedere al numărului de turiști care au ales să se cazeze aici peste noapte. Aceasta este deja o problemă din ce în ce mai serioasă, în contextul numeroaselor investiții care au fost făcute, mai ales în Alba Iulia și Cetatea Alba Carolina. Investițiile în Cetate au crescut costurile de întreținere, iluminat public, apă, spații verzi, curățenie, reparații, plătite, toate, de cetăţeni prin taxe şi impozite. Însuși primarul Mircea Hava a admis, în cadrul talk-show-ului Testul de Sinceritate, că orașul încă are o problemă cu cazarea turiștilor și a declarat că este în căutarea unei soluții pentru ca turiștii să rămână mai multe zile în Alba Iulia și Cetatea să devină o sursă de venit pentru albaiulieni.
În luna iulie, numărul turiștilor care au vizitat județul Alba a crescut cu aproape 30% comparativ cu luna iunie (12.227 în iulie, față de 8.702 în iunie). Totuși, din raportul DRS reiese că județul Alba a înregistrat cele mai puține „înnoptări în structurile de primire turistică”, dintre județele din Regiunea Centru. Pe primul loc în clasamentul județelor care au cazat cei mai mulți turiști se află județul Brașov, cu 33, 55%, adică 150.347 de cazări peste noapte, urmat de județul Mureș, cu 20,89%, adică 93.651 de cazări peste noapte în hoteluri și pensiuni turistice, pe când Alba a adunat doar 5,97% din numărul „înnoptărilor”, adică 26.767.
Putem spune așadar, cel puțin despre Alba Iulia, că toți anii în care Cetatea Alba Carolina s-a aflat în șantier și toate milioanele de euro investite în modernizarea giganticului monument, nu au ajuns încă la stadiul de a se întoarce în bugetul local. Ba mai mult, Cetatea poate deveni o piatră de moară la gâtul orașului: întreținerea ei ne costă, plăti